Hjul materiale:
Valget af hjulmateriale på rulleskøjter har stor betydning for din skøjteoplevelse. De fleste hjul er lavet af polyurethan (PU), som er kendt for sin holdbarhed, greb og komfort. Bløde hjul (lavere durometer) giver bedre greb og en mere behagelig kørsel, hvilket er ideelt til ujævne overflader og indendørs brug. Hårdere hjul (højere durometer) tilbyder mindre rullemodstand og højere hastigheder, hvilket gør dem perfekte til glatte overflader og udendørs skating. Ved at vælge det rigtige hjulmateriale kan du forbedre din kontrol, komfort og ydeevne på rulleskøjterne.
Hjuldiameter:
Det er meget vigtigt at størrelsen på hjulene på et sæt rulleskøjter, bliver valgt nøje. Mindre hjul er hurtige til at reagere, og giver mere kontrol. De større hjul giver stabilitet og høj hastighed. Det kan være en idé at vælge sin hjulstørrelse efter hvor langt man skal rulle. Hvis man skal ud på en lang tur, er større hjul helt klart en fordel, da de holder farten bedre og dermed mindsker dit energiforbrug. På en kortere tur er det derimod smartere med små hjul, fordi de er lettere at manøvrere rundt med og samtidigt lettere at stoppe. Hjul størrelsen afhænger også af selve rulleskøjten og hvad den skal bruges til. I freestyle kørsel bruger man f.eks. ofte små hjul, mens hockey har mellemstørrelse hjul og freeride og race enten har store eller meget store hjul.
Kuglelejer:
Kuglelejerne er dem som får hjulene på dine rulleskøjter til, at dreje rundt. Kuglelejets kvalitet bliver opdelt i ABEC-værdier, og jo højere værdien er, jo bedre er kvaliteten. ABEC-5 er standard på kuglelejer, og så findes der både bedre og dårligere kuglelejer end dette. På et par rulleskøjter bruger man ofte ABEC-7, -9 eller -11. Hvor ABEC-11 er det bedste. Man bruger 16 kuglelejer på et par rulleskøjter.
Hjulhårdhed:
Hårheden på dine hjul til rulleskøjter bliver målt på Durometeren, som går fra 0 - 100 A. Her er 100 A det hårdeste. Hårde hjul har en god holdbarhed, og kommer hurtigere op i fart. Bløde hjul bliver hurtigere slidt, og er meget mere stabile end de hårde hjul.
Klinge materiale:
Ved valg af klinge har du to muligheder: aluminium og hård plast. En aluminiums klinge er meget holdbar, og meget stiv. Den giver ikke så meget friktion og er derfor langt bedre end en klinge der er lavet af hård plast. Aliminiums klinger er selvfølgelige dermed også dyrere.
Støvlemateriale:
Dette er det yderste lag på rulleskøjte støvlen. Læder er noget af det fineste en støvle kan være lavet af, og er derfor meget holdbart. En læderstøvle er også den mest komfortable. En støvle i plast er også holdbar, og vejer heller ikke så meget, den har bedre stabilitet og giver dermed dig mere kontrol, men er ikke lige så behagelig som en læderstøvle. Nogle støvler bliver lavet i mesh, som anvendes for at minimere opvarmningen.
Indersål mål:
Dette er målet på indersiden af rulleskøjten. Hvis du måler længden på din fod, så skal din fods længde være mindre en rulleskøjtens indermål. Er længden på din fod den samme som indermålet på rulleskøjten, så vil dine tæer ramme rulleskøjten, hvilket ikke vil være behageligt. Vi anbefaler at din fods længde er 0,2 - 1 cm kortere end indermålet på rulleskøjten. Er du et barn som vokser meget, så kan du sagtens vælge en størrelse større end normalt.
Vægt:
Den totale vægt på en af dine rulleskøjter. En let rulleskøjte er nemmere at manøvre med, end de tunge rulleskøjter. Dog er en let rulleskøjte typisk dyrere end tunge rulleskøjter.
Skill level:
Viser om det anbefalet niveau for brug af de specifikke rulleskøjter.
Recommended for:
Viser hvilken type skating dette specifikke produkt anbefales til. Det kunne være speedskating, rulle hockey eller helt normal fitness skating.
Liner material:
Materialet i inder støvlen, hjælper med at give en god komfort i form af det skum der er inden i. ved hjælp af åndbare materialer hjælper det med at minimere varmen i støvlen der bliver genereret ved skating.
Closure:
Lukkesystemet på rulleskøjterne er vigtig for både stabiliteten og hvordan den sidder på din fod. Det klassiske lukkesystem som der findes på de fleste fitness skøjter, er med snørebånd fra omkring tæerne og op til toppen, en velcrolukning på midten af skøjten, samt et justerbart spænde i toppen.
Brake:
Viser om bremse er inkluderet, og om den sidder foran eller bagved rulleskøjten.
Cuff:
Cuffen på rulleskøjten er vigtig for stabilitet og fleksibilitet. En høj cuff vil give meget stabilitet, men man har heller ikke så meget fleksibilitet. En normal fitness skøjte vil oftest have en høj cuff. En mid cuff vil give dig mere fleksibilitet, men på bekostning af stabilitet, dette er oftest hockey skøjter og side-by-side skøjter. En skøjte med lav cuff vil have meget lav stabilitet, derfor er det vigtigt at have god balance samt stærke ankler, men man vil have rigtig høj fleksibilitet omkring anklen som er essentielt når man kører speedskating.
Boot type:
Støvletypen er konstruktionen af den udvendige skøjte, den udvendige konstruktion er med til at give stabilitet. Hovedsageligt er der to støvletyper, hård og blød støvle. Den hårde giver maksimum stabilitet men har meget lidt fleksibilitet, og det ses til hos aggressive skøjter og hockey skøjter. Den bløde er den oftest brugte og giver et behageligt og fleksibelt skøjteløb.
Frame type:
Man kan få forskellige former for klingetyper, alt efter hvilken rulleskøjter man skal bruge og hvad man skal bruge dem til. Det mest normale setup er et flat setup, hvor alle hjulene er samme størrelse.
High/Low setup er hvor alle hjulene ikke har samme størrelse, det kan være de to forreste hjul der er 10 mm lavere. Dette bruger man for at få centreret dit tyngdepunkt mens du kører.
Et andet setup kan være til aggressive rulleskøjter hvis du godt kan lide freestyle og kører på ramper. Med dette setup kører man oftest med små hjul, samt at der er et større mellemrum mellem de midterste hjul, hvor der er et metalstykke, så man kan køre på rails.